Favoriter
Dina favoriter har nu skickats! Ett fel uppstod när dina favoriter skulle skickas
English
  1. Vad är ett grönt bolån?

Vad är ett grönt bolån?

I kristider ser allt fler över sin ekonomi och förhandlar om räntor. Med en Svanenmärkt bostad kan du ansöka om gröna bolån från din bank. Då bor du med omtanke om miljön samtidigt som det lönar sig ekonomiskt.

Grönt är skönt både i ny eller renoverad bostad.

Vad är ett grönt bolån kanske du undrar?

Ett grönt bolån innebär i korthet att du får rabatt på boräntan. Det innebär också att lånet går till en bostad som byggts med hälsosamma material, har god ventilation och som är energieffektiv. Det senare ger även dig som boende lägre omkostnader och ett bättre ekonomiskt värde över tid.

– Vi ser inom SEB en fortsatt jämn och stark efterfrågan efter Gröna Bolån. Det är glädjande att klimatsmarta bostäder är allt viktigare för våra kunder när de väljer bostad. Kunderna är idag mer pålästa och gröna bolån har blivit ett vedertaget begrepp för många. Det har även blivit allt viktigare för våra kunder att energirenovera sina bostäder inte minst nu på senare tid när energikostnaderna ökat markant säger Peter Seidel, Commercial Manager Mortgages Private, SEB.

Vad krävs för att få ett grönt bolån?

För att få ett grönt bolån krävs det att du redan har, eller ska belåna en miljöcertifierad bostad, märkt till exempel med Svanen. Alternativt en energieffektiv bostad, enligt Boverkets energiklassificering från 1 januari 2014 eller senare.

Gäller det en Svanenmärkt bostad behöver du visa upp ett certifikat för din bank som bevisar att din bostad är Svanenmärkt. Om certifikatet inte finns med i köpehandlingarna är det till bostadsrättsföreningen eller till dem som har byggt din Svanenmärkta bostad som du ska vända dig för att få en kopia av certifikatet.

En Svanenmärkt bostad innebär att huset har byggts enligt Svanens kriterier som är giltiga vid byggstart. Eftersom vi ständigt skärper våra krav kan alltså ett byggnadsprojekt pågå längre än kriteriernas giltighetstid. Giltighetstiden framgår av certifikatet, men betyder inte att huset förlorar sin Svanenmärkning då den passerats. Alla krav kontrolleras på plats av Miljömärkning Sverige - Svanen.

Vilka banker har gröna bolån?

Intresset för hållbart byggande fortsätter och gör att många banker erbjuder gröna bolån. Om din bank inte gör det, fråga efter gröna bolån och ställ krav, så att fler banker följer efter. Många storbanker som till exempel SEB, Nordea, Handelsbanken, Danske bank och Swedbank erbjuder gröna bolån idag.